De små grå

Som tidligere nævnt læser jeg bl.a. tekniske manualer for at holde gang i de små grå, men som med så meget andet, er tingende ikke helt så simple.

Optegning af en neuron

Billedet er fra Wikipedia.

Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg ser og læser så godt som alt. Noget mere end andet, selvfølgelig, og David Suchets visuelle portrættering af detektiven Hercule Poirot burde jeg have set fra start til slut – flere gange. Enkelte afsnit er måske smuttet. Det her videoklip fra Youtube viser en afsluttende scene i den sjove ende, hvis man er til den slags.

En ting Poirot tit nævner, er vigtigheden i at holde de små grå i gang, for det er dem han løser sagerne med. Men, som nævnt i toppen, er tingende sjældent så simple. En mere dækkende beskrivelse ville være

at holde myelinen flydende og de små grå fyrende

omend den vending ikke tager ret godt hensyn til gliacellerne, som laver og vedligeholder myelinen.

På billedet i toppen er myelinen vist som de 3 røde stykker der omslutter den midterste del af neuronen – dens axon. Myelins funktion er at fremme de elektriske impulser som bevæger sig igennem en neuron, og dermed nervesystemet i det hele taget. Det er gliacellernes opgave at lave og vedligeholde den myelin som omslutter et axon. Alt efter hvor og hvordan man undersøger et nervesystem, ser der ud til at være lige mange neuroner og gliaceller.

Det gør det nærliggende at antage, at gliacellerne er vigtige for hjernen. Derfor kunne det være fedt at vide mere om hvordan jeg bedst varetager dem, men så vidt jeg ved, ved man det ikke. Igen, stadig så vidt jeg ved, er myelinen primært koncentreret omkring neuroner som er beskæftiget med fysisk bevægelse, så det er nærliggende at antage, at sport og anden fysisk aktivitet kunne være noget af vejen frem, med kosten resten af vejen frem.

Måske lærer vi det en dag.

// Nicky

Skriv et svar