Googles PageSpeed

I forbindelse med et andet indlæg, kom jeg forbi Googles PageSpeed og testede denne her hjemmeside.

Traditionelt ur med visere

Billedet er lavet af darksouls1 og hentet fra PixaBay.

PageSpeed måler ydelsen af en hjemmeside, og giver den en score fra 0 til 100, hvor 100 er bedst. Alt under 50 er “slow”, altså langsomt. Jeg scorer 15 med denne her hjemmeside 🙂

I resten af indlægget har jeg tænkt mig at kritisere Google, noget der næsten føles kættersk i denne her tidsalder, hvor Google er til stede i så mange aspekter af vores liv. Bemærk at serveren til denne her hjemmeside står i Norge, imens at jeg skriver det her i Danmark.

Først og fremmest nævner de indlæsningstider på 8-10 sekunder. Et hurtigt flip rundt på hjemmesiden vil vise noget andet, og ellers viser WebPageTest under det halve af det, selvom deres server står i US. Hvor står Googles server? Svært at sige, for det er ikke noget de skriver. IP-adressen på testserveren ser ud til at være i US.

Så fortsætter de med “Fjern ressourcer til blokering af gengivelse”, som dækker over at noget indhold skal hentes, inden at hjemmesiden kan begynde at blive vist. De mener at 5 sekunder kan spares på den konto, men jeg gætter på at det er ved hente filerne lineært (igen, det er ingen detaljer). Browsere henter det hele på samme tid, så det er ikke rigtigt en faktor der betyder det store, og i hvert fald ikke 5 sekunder for denne her hjemmeside.

Dernæst følger komprimering af indholdet, noget der burde kunne spare 3 sekunder. De nævner så ikke om alle computere understøtter komprimering. Så kommer der noget om ubrugt indhold, omend det indhold de beskriver som ubrugt, er til webshoppen. Lidt over 2 sekunder burde kunne spares ved at fjerne det.

Og slutteligt vil de have mig til at bruge bedre cache af indholdet. Cache betyder at ikke alt indholdet skal hentes hver gang en side skal vises, og der er jeg enig med dem. Udfordringen med cache er opdateringer, hvor gammelt og nyt indhold måske bliver blandet, og ødelægger dele af siden. Det er ikke noget de har nogen forslag til at løse.

Når jeg selv tester hjemmesiden, så lander den typisk imellem 0.750 og 1 sekund for en indlæsning. Så hvordan Google i sidste ende får regnet sig frem til de 8-10 sekunder er mig en gåde. Problemet er jo selvfølgeligt, at Googles opfattelse af en hjemmeside, og herunder dens hastighed, er med til at bestemme dens placering i søgeresultaterne. Så er man afhængig af organiske besøgende fra Google, kan det være en god idé at bruge sådanne nogle “værktøjer”, og følge deres råd.

Jeg placerer PageSpeed som værktøj i anførselstegn, fordi der i min mening er tale om et Google-værktøj, som kun kan bruges til at fremme sin hjemmeside hos Google.

// Nicky

Skriv et svar