Hjernen og dens energibehov

Der ser ud til at være en del myter om hjernen, ikke mindst at den kræver kulhydrater fra kosten for at virke.

Simpel aftegning af den menneskellige hjerne

Jeg må være ærlig og sige, at jeg ikke rigtig forstår hvor sådan en myte kommer fra. Der findes alligevel massere af steder på nettet, hvor det bliver nævnt, bare søg efter “glukose hjernen kost” eller noget i den retning – jeg ønsker ikke at pege fingre af nogen bestemt, så ingen nævnt, ingen glemt.

Men hvis det var sandt, burde mennesker så ikke få problemer under en længere faste, eller i en periode med sult?

Ifølge de fleste kilder, passere den mad vi spiser igennem os på 1-3 dage, hvor den nedbrydelige del af kulhydrat-gruppen, er den som giver det meste af sin energi nu og her, imens den ikke-nedbrydelig del kommer ud med resten, og giver mindre energi. De fleste folk kan overleve i op til 14 dage uden mad, imens en faste på 7 dage, er noget de fleste kan. De fleste vil nok ikke kunne lide oplevelsen.

Så igen, hvis alle kulhydrater er brugt eller ude af kroppen efter 1-3 dage, hvorfor dør folk så ikke under en faste eller periode med sult?

Grunden er, at noget af hjernen kan operere på fedt efter en omstilling på cirka 3 dage, og at resten af hjernen derefter bruger kulhydrater lavet af leveren. På ethvert givet tidspunkt har leveren cirka 24 timers kulhydrater liggende på lager, så den kan nå at starte processen op. Det er en proces som hedder glukoneogenese på dansk, og som er grundigt beskrevet i den videnskabelige litteratur.

Og ja, det ovenstående er meget forsimplet, og nej, jeg siger ikke at du skal stoppe med at spise grøntsager.

// Nicky

Skriv et svar