Bag om billedet – kostopper

Når man bevæger sig rundt på områder hvor køer går semi-frit, kan man se nogle ganske spændende riste, som køerne efter rygtet ikke burde kunne krydse.

Billedet er taget i Hellebæk Kohave i Helsingør kommune, og området har en række af de her riste installeret. De hedder jo så godt nok ikke kostoppere, men et eller andet skulle jeg kalde dem for, indtil jeg fandt ud af deres rigtige navn. Så vidt jeg kan se hedder de færiste, og i forskellige afskygninger, har man åbenbart fundet dem helt tilbage til Romertiden.

Området er i øvrigt utroligt lækkert. Der kan køres i bil ind til en parkeringsplads midt i området, der er bænke til frokosten og gode grusstier til gåturen. Hvis du har mulighed for at besøge det, vil jeg helt klart anbefale det. Og tag endelig børn med. Fra Esrumvej i Nygaard kører du ned af Hellebækvej (forbi rideskolen, for Hellebækvej krydser Esrumvej), og så fortsætter du bare ud af grusvejen, når asfalten stopper. Efter cirka 500 meter kommer parkeringspladsen.

Fæ er gammel dansk for dyr, og nok især husdyr. Så vendingen “Folk og fæ” dækker over folk og deres husdyr. En færist er målrettet de store klovdyr som køer og heste, imens mindre klovdyr som får og geder, kan lære dem selv at krydse ristene.

Nogensinde hørt om den Nordsjællandske springged?

// Nicky

Skriv et svar