Brugervenlige fejlmeddelelser

Du skal ikke undervurdere vigtigheden af en god fejlmeddelelse, når det kommer til kundeservice.

Apache httpd logo

Billedet er hentet fra Apaches httpds hjemmeside.

I forhold til webservere, tror jeg at de fleste efterhånden har set fejl som

404 – Not found

og

503 – Service Unavailable

Den første er stille og roligt gået ind i kulturen, så der er en god chance for, at en besøgende ved noget ikke blev fundet. Systemer som WordPress viser en tilpasset fejlside for 404, hvilket fjerner enhver tvivl om hvordan den besøgende skal forholde sig. Med hvad med fejl i 500-serien?

De mest almindelige fejl i 500-serien er nok 500, 502, 503 og 504, alt efter hvilken opsætning der bliver brugt. Der er i øvrigt en kort liste over returkoder her. Ifølge listen betyder fejl 503

The server is currently unable to handle the request due to a temporary overload or scheduled maintenance, which will likely be alleviated after some delay.

For det første er fejlen på engelsk. En søgning efter “service unavailable betydning” giver kun resultater der oversætter fejlen til dansk, men ingen beskrivelse af hvordan den besøgende skal forholde sig til den, af hvad jeg kunne se. Så udover at den besøgende er nødt til at forlade siden for at slå fejlen op, er det stadig uklart hvor problemet ligger.

Efter sådan en oplevelse, er det ikke utænkeligt at der går besøgende tabt. Der er ganske enkelt brug for en bedre fejlbesked. Min løsning er, at serveren viser den korte engelske overskrift, men en dansk sætning nedenunder, som kan bruges til hele 500-serien

503 – Service Unavailable

Serveren du forsøger at forbinde til, er midlertidigt ikke ikke til rådighed. Prøv venligst igen om nogle minutter

Kort, klar og ikke mindst på dansk, som både beskriver hvordan den besøgende skal forholde sig, og eventuelt komme ind på siden, hvis fejlen bare er midlertidig.

Overordnet set er det en teknik jeg forsøger at bruge alle steder, hvor jeg har indflydelse på fejlbeskederne, og hvor både kunder og teknikere ser beskederne. Det giver kunden noget at forholde sig til, og teknikeren et sted at starte fejlsøgningen.

// Nicky

Skriv et svar