Mine kunders, kunders tid

Når det kommer til webhosting, er der ingen det gider vente på langsomme hjemmesider.

Stor samling af metalrør

Billedet er taget af Tama66 og hentet fra Pixabay.

Under tidligere søgninger på emnet, har jeg jævnligt set at 2 sekunder er grænsen for, hvornår potentielle kunder begynder at falde fra, når de venter på at hjemmesider bliver indlæst. Men de 2 sekunder er fra brugeren gør en handling, og forventer at kunne fortsætte med den næste handling, så vidt jeg har forstået det. Så webserveren skal være noget hurtigere end de 2 sekunder, for hjemmesiden skal også sendes over nettet til brugeren, og derefter opbygges og vises på brugerens skærm, indenfor de 2 sekunder.

Af den grund arbejder jeg med 500ms, altså et ½ sekund, som den tid webserveren skal være færdig på, og have sendt hjemmesiden ud af døren, så at sige. 500ms er ikke ret meget, vil jeg gerne nævne.

Derfor kigger jeg løbende på at justere sammensætningen af software, og for nylig fandt jeg et blogindlæg på NGINX’ hjemmeside, hvor Apache (som jeg bruger nu) bliver sammenlignet med NGINX (som også er en open source webserver). Men i slutningen af artiklen bliver der sammenlignet med NGINX plus, som er et kommercielt stykke software til 2500 US dollars om året, og så Apache (som er gratis at bruge, men kommer uden support og garanti). Og det syntes jeg ærligt talt ikke er reelt. Især ikke når begge systemer kan nogenlunde det samme. Derimod er der en anbefaling om at kombinere de to webservers styrker på den samme server, noget der måske kunne være et spændende projekt en dag.

Desuden glemmer artikler som laver en “software A Vs. software B” sammenligning tit, at dem som skal bruger de her stykker af software, faktisk også er mennesker*. Og jeg kan selvfølgelig ikke tale for andre, men om jeg syntes et givent stykke software er nemt at sætte op og bruge, har (ikke overraskende) en afgørende betydning på om jeg bruger det eller ej. For hvis jeg ikke kan finde ud af at bruge det, så har det ikke meget værdi for mig.

Jeg har tit undret mig over denne her unuanceret og binære måde at se tingende på. I den virkelig verden er tingende sjældent så simple, så hvorfor forsøger så mange mennesker at gøre dem det indenfor næsten alle emner?

Egentlig skulle det her indlæg have handlet om at sammenligne de to webservers opsætning og hastighed på et af mine systemer, men det må blive en anden gang.

* Ja, IT-folk er mennesker.

// Nicky

Skriv et svar