Bag om billedet – Svampe

2019 har været et godt svampe-år for mig. Af flere omgange har jeg været heldig, og kunne finde nyligt udsprungne svampe, hvis man da kan beskrive deres formering på den måde.

Svamp som er sprunget åbenBilledet er en del af en serie jeg tog, hvor man kan se hvordan trykket inden fra svampen, har sprunget sig vej ud af den, og spredt sine spore med hvad der ligner en del kraft. Målet, så vidt jeg har kunnet læse mig frem til, er for svampen at få sine spore mindst 1 meter op i luften, så de kan blive båret væk af vinden.

Det tog det meste af en time at få brugbare billeder, for skovbundsforholdende og dårligt lys gjorde det svært at komme tæt på. Billedet er da også taget på stativ med blitz. Jeg har været ude af stand til at finde svaret på hvad den porøse del bliver brugt til af svampen.

På samme måde ville jeg have skrevet om de underjordiske netværk som nogen svampe danner, men jeg har hverken kunne finde gode kilder eller forklarende billeder. Indledende forskning tyder ellers på, at mykorrhiza-svampe kan forbinde planter, og hjælpe dem med at udveksle næringsstoffer. Mykorrhiza betyder ganske enkelt, at en svamp og en plante hjælper hinanden, igennem et symbiotisk forhold, hvor alle involverede parter får noget positivt ud af det.

Symbiotiske forhold må blive næste gang.

// Nicky

Skriv et svar